Hooikoorts en lenzen, gaat dat wel samen?

Terwijl de meeste mensen aan het begin van het jaar snakken naar de lente, is er ook een aanzienlijke groep die het voorjaar helemaal niet zo prettig ervaart, nl de hooikoortspatiënten. De echte pechvogels zijn de mensen met hooikoorts én lenzen. Moeten zij tot september maar weer een bril dragen?

Je zou denken dat mensen met contactlenzen juist minder last hebben van hooikoorts. Hun ogen worden door de lenzen toch minder in contact gebracht met het stuifmeel?
Niets is minder waar! Sterker, de ogen van een contactlensdrager raken juist extra geïrriteerd. Dat komt door een belangrijke eigenschap van lenzen, die ironisch genoeg zorgt voor een optimaal draagcomfort: lenzen zijn poreus.
Doordat lenzen poreus zijn, laten ze zuurstof door en houden ze vocht vast. Maar ook het stuifmeel wordt door de lens vastgehouden. Dat veroorzaakt een allergische reactie bij hooikoortspatiënten. Hierdoor maken zij extra eiwitten aan, die weer in het traanvocht terecht komen.
Gevolg: jeuk en nog meer irritatie door dichtslibbende lenzen.

TIP: bij jeuk niet in de ogen wrijven, dat maakt het alleen maar erger.

'Dag lenzen', hallo (zonne)bril! 

Betekent dit dat lensdragers van mei tot en tem augustus een bril moeten dragen? Dat kan, maar hoeft niet!
Allereerst is voorkomen beter dan genezen, dus draag en zonnebril! Deze zal je ogen al wat beschermern tegen de pollen, vooral als het waait.Probeer aanraking met stuifmeel zo veel mogelijk te vermijden door je handen goed te wassen en af te drogen voordat je de lenzen in- en uitdoet. En stap voor het slapen gaan nog even onder de douche om de pollen uit je haren te spoelen. Vergeet ten slotte niet om ook je bed zo vaak mogelijk te verschonen.

Goed nieuws voor lenzendragers

Door een beetje uit te kijken met bovenstaande tips, ga je de pollen zo veel mogelijk uit de weg. En het is handig om je bril bij je te hebben, voor als het even echt niet gaat. Toch is er ook een oplossing als je als hooikoortspatient lenzen wil dragen in de pollenperiode!

Draag daglenzen zodra het pollenseizoen geopend is. Bij daglenzen krijgen de lenzen geen kans om stuifmeel te verzamelen of dicht te slibben. Je begint de dag met 'verse' lenzen!

Bij de apotheek kan je ook oogdruppels halen die de ergste klachten, zoals jeuk en irritatie sterk verminderen.
Let wel, sommige oogdruppels mag je niet gebruiken wanneer je de lenzen aanhebt. Vraag raad aan je apotheker.

 


Nieuw apparatuur

Fier om onze laatste investeringen!

Na een nieuw LCD-scherm, is er nu ook een combi-toestel bijgekomen dat niet alleen de oogsterkte en de oogbolling objectief opmeet, maar ook de oogdruk en de dikte van je hoornvlies kan opgemeten worden.

En dan zijn we in volle verwachting van een computer foropter die hopelijk in december geleverd wordt.

 


OPTIEK RAQUEL STAEREN

Weertersteenweg 166a
3640 Kinrooi
T. +32(0)89 70 47 56info [at] optiekstaeren [dot] be ()

info [at] optiekstaeren [dot] be


      

Comments